Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym
Sos:
Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół i pozbawiam nasion, cebulę obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebulę, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażan ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody z gotowania makaronu bo zrobi się gęsty.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Kotleciki:
Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz.
Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką i pieprzem.