Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna alternatywa dla frytek z tradycyjnych ziemniaków. Są delikatnie słodkie w smaku, a co niektórzy porównują go do połączonego smaku marchewki i ziemniaka. Sposób ich przygotowania jest analogiczny jak w przypadku frytek ziemniaczanych, ale w tym przepisie na frytki z batatów wzbogacono je o zioła i przyprawy. Możecie je oczywiście wrzucić na rozgrzany tłuszcz, ale ten przepis uwzględnia mniej kaloryczną formę przygotowania, czyli ich pieczenie.
Przepis na frytki z batatów poniżej:
1. Bataty obieramy, płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
2. Następnie kroimy je w kształt frytek. Frytki dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek, ziołami i przyprawami. Następnie przekładamy frytki na blachę.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut co jakiś czas mieszając frytki drewnianą szpatułką aby równo się upiekły.