Przepis i sposób przygotowania na: Fritata z cukinią i serem feta
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, aż puści sok.
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30–45 minut.
Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii i kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.
Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowaną sałatkę z rukoli.