Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana świąteczna kaczka
Faszerowana kaczka to danie, które można przygotować na wiele sposobów - tradycyjnie farsz komponuje się z kaszy, mięsa, warzyw i przypraw. Warto jednak eksperymentować i dodać do niego swoje ulubione składniki, takie jak orzechy, owoce czy bakalie.
Do miski wkładamy oczyszczoną i posiekaną wątróbkę, mięso mielone, prażone jabłka, dodajemy odsączoną i pokrojoną bułkę, jajka, rodzynki, posiekane morele i śliwki, łyżkę masła oraz przyprawę do potraw z posiekaną natką pietruszki.
Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praską czosnek i przekładamy do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Osuszoną kaczkę nacieramy delikatnie przyprawą do potraw. Do środka wkładamy farsz, dokładnie spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do pojemnika żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 stopni C około dwóch godzin.
Kaczkę kroimy na porcje i podajemy z chrzanem z żurawiną.