Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 400 g
cebula 1 szt
czosnek 5 zabkow
Kmin rzymski mielony Prymat 2 lyzki
kolendra mielona 3 lyzki
Kminek mielony Prymat pol lyzeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, ale nie całą. Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za duzo wody, ponieważ w tedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy masę. Olej rozgrzewamy i formujemy kotleciki lub kuleczki i kładziemy na patelni. Smażymy z każdej strony na zloty kolor. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy na półmisku i podajemy z ulubionym sosem. U mnie dzisiaj jest sos musztardowo-ketchupowy. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.02.2017 09:18
fajny przepis
Wafelek2601 08.02.2017 19:22
Bardzo dobre
molanka 08.02.2017 18:59
kusząca propozycja
edytazaw89@wp 08.02.2017 17:41
Wygląda pięknie
Aleksandra/Olcia 08.02.2017 17:05
muszą być pyszne
agaK. 08.02.2017 15:30
Bardzo ładnie i wygodnie podane, mnie zachęca:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak