Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami
Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć.
Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
W drugiej misce utrzeć masło/margarynę z cukrem.
Nie przerywając miksowania wbić jajka i całość dokładnie połączyć z płynnym miodem.
Następnie do masy wsypać mąkę z dodatkami, a na końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.
(Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.)
Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.)
Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.)
Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku.