Przepis i sposób przygotowania na: Dzwonka z łososia z grilla z lekką sałatką z pomidorów i bazylii
Grillowany łosoś to danie, które wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem - szczególnie gdy przed jego obróbką termiczną zostanie zamarynowany w odpowiednich przyprawach. Grillowanie łososia sprawia, że mięso staje się soczyste, delikatne, a jego skórka chrupiąca. Co ciekawe, grillowanie łososia oprócz tego, że jest szybkie i łatwe pozwala również zachować jego naturalny smak, który wzbogacony jest aromatem grilla i dymu (oczywiście jeśli grillujecie łososia na grillu węglowym).
Kroki postępowania
Resztę pomidorów suszonych kroimy w drobne paseczki. Możecie również sięgnąć po pomidory suszone SMAK w paskach. Dzięki temu już pokrojone pomidory wyjmiecie prosto ze słoiczka.
Bazylię obrywamy z większych listków i miksujemy z oliwą z suszonych pomidorów, czosnkiem i orzechami, całość doprawiamy solą. Bób gotujemy (blanszujemy) we wrzącej osolonej wodzie po czym szybko schładzamy i obieramy.
Przygotowujemy sałatkę z odciśniętej mozzarelli, suszonych pomidorów, bobu, świeżych pomidorów i kiełków - wszystko polewamy emulsją z bazylii.