Przepis i sposób przygotowania na: Duże bułki zwykłe
Jak zrobić bułki pszenne? Przeczytajcie dokładnie poniższy opis, a dowiecie się krok po kroku jak przygotować się do ich upieczenia. Co ważne - zrobicie je ze składników, które większość z nas zawsze ma w domu. Więc jeśli brakło Wam pieczywa, a macie wolną chwilę - zabierzcie się za ich przygotowanie. Nie pożałujcie.
Kroki postępowania
Mąkę pszenną zwykłą 450 przesiać do miski. Rozpuścić i wystudzić łyżeczkę masła, a drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć (sól, mąka, drożdże z wodą, cukier, masło).Ciasto ugnieść na jednolitą masę i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Po tym czasie podzielić ciasto na 7 części po ok. 110-115 g/szt. Ciasto podczas pieczenia zmniejszy swoją wagę o ok. 10% poprzez parowanie, więc po upieczeniu musi nam wyjść bułka o wadze 100g. Uformować z kulek bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w każdej bułce zrobić ręką przedziałek na środku masy i odwrócić je do góry nogami na blacie posypanym mąką. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy ją mąką i przekładamy nasze bułki na blachę z powrotem odwracając je na prawidłową stronę.