Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe serce
Przepis na drożdżowe serce - wyjątkowe ciasto na specjalne okazje takie jak urodziny, Dzień Matki, Dzień Kobiet, Dzień Babci etc. Słodka forma wyrażenia swoich uczuć.
Dowiedz się:
- jak wyrobić ciasto drożdżowe serce?
- jak zrobić budyń malinowy?
- jak zrobić kruszonkę?
- ile piec ciasto drożdżowe serce?
Kroki postępowania
Drożdże rozprowadzamy w 1/4 szklanki letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajko ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy formę.
Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. U mnie w kształcie serca. Pozostawiamy wyższe brzegi ciasta, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180º C.
Studzimy.
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń . Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Gotowy wykładamy na wyłożone ciasto drożdżowe.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozkruszamy w dłoniach. Kruszonką posypujemy ciasto.
Myślę, że nie ma osoby która by nie lubiła zapachu unoszącego się po kuchni w trakcie pieczenia ciasta drożdżowego oraz samego świeżo upieczonego ciasta.