Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Perliczka z gruszkami i sosem z boczniaków, odc. 25
Dlaczego warto wypróbować przepis na perliczkę z gruszkami? Odpowiedź jest prosta! To wspaniale wyglądające i doskonałe w smaku danie, w którym spotykają się soczyste filety z perliczki ze słodkawymi i delikatnymi kawałkami gruszek i aromatycznym sosem z boczniaków. Potrawa jest idealna na specjalne okazje i romantyczne kolacje.
Z tym przepisem na perliczkę łatwo przygotujesz w domowym zaciszu, zachowując klimat restauracyjnej uczty.
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Gruszki obieramy ze skóry, a następnie wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoc w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, żurawinę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozmaryn, a następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Perliczka:
1. Perliczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadziewamy ją dwoma łyżkami masła, musztardą miodową oraz wcześniej przygotowanym farszem z aromatycznych gruszek.
2. Perliczkę przewiązujemy dwoma sznureczkami – na skrzydełkach i nóżkach. Dzięki temu nadzienie pozostanie w środku. Smarujemy od góry i między nóżkami pozostałym masłem.
3. Faszerowane mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Podczas pieczenia co najmniej dwa razy polewamy perliczkę sosem powstałym w trakcie.
Sos z grzybami:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Sparzamy pomidor i obieramy go ze skórki.
2. Czosnek i dymkę kroimy w plastry, siekamy szczypior. Kroimy także boczniaka i wystudzony ziemniak oraz pomidor.
3. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy czosnek, białą część dymki, kawałki boczniaka i ziemniaka, a następnie mieszamy całość, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do zrumienienia ziemniaków i boczniaka, co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy pokrojony pomidor i po chwili, tuż przed wyłączeniem palnika, szczypior.
Sposób podania:
Perliczkę podajemy na dużym talerzu z sosem z boczniaków i warzyw.