Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9
Naleśniki czekoladowe na podwieczorek podane ze świeżymi owocami lub orzechami, a także serkiem waniliowym to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przekonaj się sam! Wypróbuj przepis na naleśniki czekoladowe i krok po kroku przygotuj ciasto, pyszny farsz i apetyczną dekorację.
Ciasto na naleśniki:
1. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mąkę, maślankę, kakao, cynamon mielony, cukier puder oraz cukier z wanilią.
2. Miksujemy składniki na gładką masę. Sprawdzamy jej konsystencję i powoli dolewamy mleko, tak by uzyskać odpowiednią gęstość naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dosypać więcej mąki.
3. Odstawiamy ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy serek waniliowy.
Farsz:
1. W misce łączymy migdały, rodzynki, serek homogenizowany oraz kardamon. Mieszamy wszystkie składniki i na czas smażenia naleśników wkładamy do lodówki.
2. Na patelnię wlewamy olej i rozprowadzamy go równomiernie. Gdy się mocno rozgrzeje, chochlą nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni, tak aby wyszedł cienki naleśnik. Smażymy z obu stron. Co kilka naleśników dolewamy olej do smażenia.
Sposób podania:
Naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulon bądź składamy w trójkąt. Dodajemy owoce do dekoracji. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i utartą na tarce gorzką czekoladą.