Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Linguine w sosie śmietanowym, odc. 5
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Czosnek i papryczki chili kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, suszone pomidory w paski.
3. Na patelnię z olejem z suszonych pomidorów wsypujemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy do zeszklenia.
4. Dodajemy suszone pomidory i papryczki chili, doprawiamy przyprawą do makaronu i dań kuchni włoskiej, całość mieszamy.
5. Do sosu dolewamy wino i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy bulion warzywny. Chwilę mieszamy.
6. W misce hartujemy śmietanę. Dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
7. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnie i redukujemy sos. Doprawiamy gałką muszkatołową.
8. Ser kroimy w cienkie paski.
9. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem. Posypujemy paskami sera i mieszamy całość.
Sposób podania:
Makaron w sosie wykładamy na talerze. Dodajemy kawałki tuńczyka i kapary. Danie dekorujemy listkami bazylii.