Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Krewetki z kurkami, odc. 36
Sposób przygotowania:
1. Chili siekamy w plasterki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części.
2. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej z ziołami, na którym smażymy krótko krewetki.
3. Wyjmujemy owoce morza, pozostawiamy olej w garnku i smażymy na nim chili, cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy kurki i groszek, następnie doprawiamy składniki kurkumą i dolewamy do całości wina, po czym mieszamy wszystkie produkty.
4. Dodajemy śmietankę 18%, dosalamy produkty w garnku i dorzucamy krewetki do pozostałych składników, a następnie całość mieszamy.
5. Twaróg kruszymy nad miską, a następnie rozdrabniamy go widelcem. Siekamy bazylię i dodajemy ją do sera. Wsypujemy do naczynia pestki słonecznika i sól ziołową, całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Mix sałat nakładamy na dno talerza, na nich układamy krewetki, polewamy całość sosem, posypujemy twarożkiem, a na koniec dekorujemy kiełkami słodkiego groszku.