Przepis i sposób przygotowania na: Domowe wino z winogrona
Poniżej prezentuję przepis na domowe wino z winogron z użyciem drożdży winiarskich. Tak przygotowane wino smakuje bardzo dobrze, wyróżnia się też ciekawym, intensywnym kolorem i aromatem.
1. Umyj winogrona starannie oddziel od kiści, zrób z winogrona miazgę.
2. Owoce przełóż do gąsiora zalej cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie, gdy miazga ostygnie dodaj drożdże zamknij gąsior i pozostaw na 7 dni.
3. Każdego dnia należy zamieszać gąsiorem. Po tym czasie zbierz pianę jaka się utworzyła.
4. Następnie przelewamy wino do balona zatykamy korkiem i wkładamy rurkę fermentacyjną.
5. Po 4 tygodniach zlewamy wino znad osadu czynności powtarzamy co miesiąc.
6. Po 8 miesiącach wino jest gotowe do spożycia.