Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka (bez dodatku jajka)

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na domową chałkę. Do chałki nie dodawałam jajek. Spróbuj, a na 1 pieczeniu się nie skończy ;)

Składniki:

Składniki

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 5.5 łyżki
drożdże 20 gramów
serek homogenizowany 80 gramów
mąka pszenna 0.5 kilograma
masło roztopione 60 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka (bez dodatku jajka)

Sprawdzony, domowy przepis na chałkę bez dodatku jajek. Dowiedz się m.in. jak wyrobić i uformować ciasto, ile potrzeba czasu by wyrosło oraz jak długo piec je w piekarniku. 

1. W większej misce wymieszaj mleko z łyżką cukru, dodaj drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszaj składniki, odstaw na ok 15 minut do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiej pozostałą mąkę, cukier oraz sól -wymieszaj. Dodaj także serek homogenizowany (wyjęty wcześniej z lodówki) i rozpuszczone masło. Wymieszaj składniki i wyrób ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto zagniataj chwilę, następnie podziel na 3 równe części, uformuj je w dłuższe wałki 45-50 cm.

4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i spleć je w warkocz. Końcówki ciasta odwiń do spodu .

5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Chałkę piecz w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół.

7. Poczekaj aż chałka ostygnie, a następnie próbuj :)

Życzę smacznego!

Dorota Drużbińska

Dla lepszego smaku, domową chałkę bez dodatku jajek możesz dodatkowo posypać kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 19.04.2023 18:17
Przed włożeniem chałki do piekarnika ciasto posmarować mlekiem.
Dotamisio 19.04.2023 18:15
Oczywiście chałkę można posypać kruszonką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak