Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą
Ten przepis łączy w sobie dwa świetnie współgrające ze sobą składniki - czekoladę i pomarańczę. Jednak nie jest to takie oczywiste w przypadku czekolady do picia! Gdy tylko przygotujesz ten przepis i spróbujesz napoju, szybko przestaniesz wątpić w takie połączenie.
1. Do garnka wlej mleko, podgrzej mocno, czekolady połam na kawałki i dodaj do gorącego mleka, już nie gotuj. Poczekaj, aż czekolada rozpuści się, wtedy wymieszaj.
2. Pomarańczę wyszoruj i wyparz. Pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i poczekaj, aż się trochę skarmelizuje, włóż plastry pomarańczy i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Czekoladę podawaj w kubku z plastrami pomarańczy i syropem, który powstał w trakcie smażenia.