Przepis i sposób przygotowania na: Coleslaw z kapusty pekińskiej
Surówka Colesław to popularny dodatek do dań, którym zainspirowała nas kuchnia amerykańska. W tym przepisie do jej przygotowania została wykorzystana kapusta pekińska, ale spokojnie można ją przygotować z kapusty białej lub z łączyć kapustę białą z czerwoną. Obowiązkowym dodatkiem w surówce Colesław jest cebula oraz marchew, a także sos majonezowy przełamany kwaśnym smakiem soku z cytryny i octu winnego. Istnieje wiele wariantów tego przepisu - są zwolennicy dodawania do niej tartego chrzanu czy jogurtu.
1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski.
2. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchew.
3. Resztę składników wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy.
4. Powstały sos wlewamy do kapusty, mieszamy.
5. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.