Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Miso lunchbox z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
Ugotuj brokuły.
W misce mieszamy pastę miso wraz z wodą, dodajemy czosnek, imbir, ocet ryżowy, olej sezamowy, przyprawę do dań kuchni chińskiej oraz pieprz biały, całość dokładnie mieszamy, i w tak przygotowanej marynacie marynujemy kurczaka wraz z warzywami przez 30 minut.
W tym czasie do posiekanej kapusty dodajemy sok z limonki, chili, olej, całość solimy i za pomocą łyżki ugniatamy kapustę przez 2 minuty.
Do ugniecionej kapusty dodajemy cukier, marynowany imbir, chili, pokruszone orzeszki nerkowca, marchew i ponownie sałatkę zagniatamy łyżką przez 3 minuty. Do ugniecionej sałatki dodajemy jeszcze ogórka, mieszamy i odstawiamy.
Kurczaka z warzywami smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 4 minuty, po czym wrzucamy go do piekarnika nagrzanego do 180°, na 8-10 minut.
Kiedy wszystko jest gotowe, do pudełka przekładamy ryż, sałatkę, kurczaka z warzywami, brokuły oraz jajko, sos przekładamy do innego pojemniczka, i gotowe!
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zobacz jeszcze przepis na tajski lunchbox z kurczakiem.