Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską
Ciasto jogurtowe z borówkami jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako deser w sezonie letnim, ale również zimowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać zamrożone latem owoce. Mogą to być nie tylko borówki, ale również maliny, jeżyny, porzeczki czy truskawki. Podczas przygotowywania ciasta należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, oraz by nie ubijać całych jajek, ale osobno ubić białka i żółtka. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i miękkie!
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt i olej. Miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę. Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką - wtedy pozostanie puszyste.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki o wymiarach 25x30 cm.
Wierzch ciasta posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem.