Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z wiśniami
Kroki postępowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt
Odlej szklankę mleka, a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając, aby nie było grudek. Pozostaw do ostudzenia. Następnie mikserem przez minutę ubij budyń, aby go połączyć w luźniejszą masę. Tłuszcze zmiksuj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń. Na koniec dodaj 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy sokiem z wiśni. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i wykładamy połowę wiśni w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe wiśnie.
Gdy polewa zacznie tężeć, to polej nią obficie wiśnie na cieście. Wstaw do lodówki do schłodzenia