Przepis i sposób przygotowania na: Churros
Hiszpański przysmak, który warto wypróbować. Samo w sobie churros nie jest specjalnie słodkie. Dlatego po usmażeniu warto je oprószyć cukrem pudrem lub podać z sosem - w tej roli świetnie sprawdzi się sos czekoladowy.
W Polsce churros kojarzy się z Karnawałem, ale w Hiszpanii serwowane są na śniadanie.
- najlepiej smakują tego samego dnia, zaraz po wystudzeniu,
- chrupiąca skórka, miękki środek,
Wodę zagotowujemy z masłem. Kiedy masło się rozpuści wsypujemy do garnka mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy na ogniu do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Zdejmujemy z ognia, studzimy cały czas mieszając. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ciasto na rozgrzany tłuszcz w którym smażymy ciastka.
Usmażone ciastka wyjmujemy na papier śniadaniowy aby odsączyć pozostałości tłuszczu.
Lekko przestudzone obtaczamy w cukrze krysztale.