Przepis i sposób przygotowania na: Chrust, czyli faworki
Delikatne i kruche faworki potrafią zniknąć dosłownie w kilka chwil. Warto posypać je cukrem pudrem - wtedy smakują jeszcze lepiej.
- przepis na tradycyjne faworki (chrust),
- dokładny opis przygotowania,
- dowiesz się jak smażyć faworki, aby miały idealny złoty kolor.
Przepis na faworki (chrust):
1. Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
2. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
3. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.
4. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
5. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.
Jak smażyć faworki, aby wyszły delikatne i upieczone na złoty kolor?
1. W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek.
2. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
3. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.
*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust
*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delika