Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chaczapuri

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
ser ricotta 200 g (pastorella)
masło 80 g
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
ocet winny 1/3 łyżeczki
jogurt grecki 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri


Ser rozkruszamy, wbijamy jajko, mieszamy.
Z mąki, masła, jogurtu i sody wymieszanej z octem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy masę serową. Brzegi ciasta zbieramy do środka, zlepiamy ze sobą, rękoma rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym ,z odrobiną jogurtu, jajkiem. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

strzelec02 05.09.2015 12:06
Fajna potrawa.
Bernadeta1 21.08.2015 09:59
nigdy nie jadłam i chętnie bym się poczęstowała
olkaaa 21.08.2015 08:35
muszę spróbować
Futka 21.08.2015 08:34
Gruzińska tradycja w mistrzowskim wykonaniu! Pyszności :D
Stenka 21.08.2015 08:32
ciekawy przepis
inka2012 21.08.2015 07:33
ciekawe danie :)
Mniam 21.08.2015 07:08
Fajne są te placuszki i szybkie w przygotowaniu.
zabcia117 21.08.2015 04:45
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak