Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe na "dzień dobry"
Cynamonowe bułeczki smakują o każdej porze roku. Ale to jesienią i zimą najchętniej je pieczemy i wypełniając przyjemnym aromatem nasze domowe cztery kąty.
Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu. Do tego zimowa herbatka w dłoń i można celebrować pyszne śniadanie.
Mąkę przesiać przez sito. Dodać drożdże, mleko, roztopione masło, sól oraz cukier. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto tak, aby nie lepiło się do rąk.
Następnie wysmarować miskę oliwą, włożyć ciasto, przykryć folią i włożyć do lodówki na noc albo ew. do wyrośnięcia na ok. 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto, wyjąć i trochę wyrobić (odgazować ciasto) jeżeli całą noc było w lodówce odłożyć na chwilę pod przykryciem, aby ciasto miało temperaturę pokojową.
Masło roztopić, dodać 1 łyżkę cynamonu oraz cukier z wanilią. W miseczce cukier brązowy, wymieszać z resztą cynamonu, posiekanymi orzechami. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć.
Następnie rozwałkować ciasto na okrąg, nie za cienko. Grubość ok. 7-9 mm, posmarować ciasto roztopionym masłem z dodatkami, następnie posypać mieszanką cukru, orzechów i cynamonu oraz posypać rodzynkami.
Całość zwinąć w rulon i ciąć na kawałki o grubości 2 cm. Następnie położyć bułeczki na blasze z papierem do pieczenia i zostawić bułeczki do podrośnięcia (u mnie to była godzina, ale można dłużej).
Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Całość piec ok. 20-25 min w rozgrzanym piekarniku 180 stopni.