Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna tarta paprykowo-serowa
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Płaty papryki marynowanej kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku.
Do miski wkładamy pokrojone i pokruszone sery, dodajemy szczypiorek liofilizowany, pokrojoną czerwoną paprykę marynowaną, oliwki. Przyprawiamy i mieszamy.
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy, nakładamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę (do obciążenia ciasta) i pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy, zdejmujemy fasolę z papierem i ponownie wkładamy ciasto na 10 minut.
Na tak przygotowane upieczone ciasto nakładamy sery, delikatnie ugniatamy, posypujemy czerwoną papryką i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Upieczoną tartę kroimy na trójkąty.