Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki karmelowe na palonym maśle z kaki i kruszonką
Przygotować kruszonkę:
Cukier z masłem i mąką połączyć palcami tak, aby całość przypominała "mokry piasek".
Powstałą kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Przygotować palone masło.
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
Babeczki:
Jajko wymieszać z cukrem i śmietanką, a następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać kaki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Każdą babeczkę obficie posypać kruszoną.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.