Przepis i sposób przygotowania na: Alpejka malinowa
Alpejka malinowa to ciasto kakaowe, przekładaną masą śmietanowo-serową z dodatkiem świeżych malin. Ciasto jest wilgotne, bo nasączane ponczem i pokryte galaretką i świeżymi owocami.
Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie czekolady i malin? W tym cieście znajdziecie wszystko, co najlepsze! Delikatne kakaowe ciasto, pyszny malinowy krem, owoce i galaretkę- koniecznie spróbujcie!
masło lub margaryna | 200 g |
cukier | 1 szklanka |
jajko | 4 sztuki |
mąka pszenna | 1 szklanka |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
kakao | 3 łyzki |
cukier waniliowy | 16 g |
śmietana 30% | 1/2 kg |
cukier puder | 2 łyżki |
serek mascarpone | 250 g |
maliny świeże | 1/2 szklanki |
woda letnia | 3/4 szklanki |
cukier trzcinowy | 1 łyżka |
sok z cytryny | 2 łyżki |
rum | 1 łyżka |
dżem malinowy | 3/4 szklanki |
galaretka czerwona | 1 sztuka |
maliny świeże | 1,5 szklanki |
Alpejka malinowa to ciasto kakaowe, przekładaną masą śmietanowo-serową z dodatkiem świeżych malin. Ciasto jest wilgotne, bo nasączane ponczem i pokryte galaretką i świeżymi owocami.
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: