Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa wypełniona dodatkami w postaci ziemniaków i białej kiełbasy jest pożywną propozycją obiadową, a dodatek chrzanu tartego czyni z niej idealną zupę wielkanocną. Przygotowując zupę, pamiętajcie o doprawieniu jej majerankiem, czyli przyprawą bez której dodatku nie wyobrażamy sobie żurku czy barszczu białego. Pamiętajcie jednak, że zabielając zupę chrzanową śmietaną, warto ją najpierw zahartować. Do miseczki przełóżcie śmietanę i zalejcie ją chochelką gorącej zupy. Całość energicznie wymieszajcie i wlejcie do gotowej zupy chrzanowej.
1. W garnku zeszklij na maśle pokrojoną drobno cebulę następnie dodaj plasterki czosnku, wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
2. Dodaj gorący bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w całości surową kiełbasę oraz majeranek.
3. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
4. Pod koniec gotowania dodaj chrzan oraz musztardę, zagotuj i odstaw z ognia.
5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Podawaj z ugotowanymi jajkami i pokrojoną w plastry kiełbaską.